Windmolens in zee

Het kabinet heeft vijf locaties in zee op het oog om windmolens te plaatsen. Uit een zogenoemd haalbaarheidsonderzoek, dat woensdag naar de betreffende kustgemeenten is gestuurd, blijkt dat binnen 23 kilometer voor de kust van Ameland, Bergen, Noordwijk, de Maasvlakte en Schouwen-Duiveland windmolens geplaatst kunnen worden. De ANWB is bezorgd over de mogelijke plaatsing.

Het kabinet hoopt begin volgend jaar een definitief besluit te nemen op basis van zogeheten rijksstructuurvisies. Daarin staat dat in 2020 zestien procent van onze energievoorziening duurzaam moet worden opgewekt.

De ANWB wil dat ook wordt geluisterd naar recreanten en toeristen wordt meegenomen. De bond heeft een website geopend waar mensen hun mening kunnen geven. "We zien het belang van windenergie", zegt een woordvoerder. "Maar we willen ook weten hoe mensen erover denken. De windmolens zijn soms meer dan honderd meter hoog en zichtbaar vanaf de kust."

De haalbaarheidsstudie gaat niet in op de hoeveelheid windmolens die geplaatst kunnen worden maar spreekt over 'windparken'.