Graaicultuur Brussel krijgt geen aandacht van Timmermans

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) stoort zich ook aan de royale financiële voorzieningen voor politici en ambtenaren die in het Europees Parlement werken. Maar hij voelt er niets voor om het Europees Parlement hier op aan te spreken. "Dat is een zaak van het parlement zelf."

PVV-Kamerlid Barry Madlener fulmineerde woensdagavond in het Kamerdebat over de 'graaicultuur' in Brussel. Europarlementariërs krijgen zeer gunstige pensioenregelingen, ontvangen driehonderd euro voor elke dag dat ze intekenen, zelfs als ze - en dat doen ze - naar binnen lopen, intekenen en direct weer naar buiten lopen, en onderhouden soms 'hele dorpen' door vrienden en familieleden in dienst te nemen.

"Het is te schandelijk voor woorden wat daar gebeurt", brieste Madlener. "En de minister moet er voor zorgen dat er geen cent meer naar die gekkigheid gaat."

Timmermans kaatste de bal vilein terug, door te wijzen op dubbelfuncties van PVV'ers. "Gaat de heer Madlener ook Europarlementariërs aanspreken die tegelijkertijd Statenlid zijn? Of Tweede Kamerleden die ook gemeenteraadslid zijn?" Hij ging hierbij voorbij aan het feit dat de Europarlemantariërs 300 euro vangen en daarvoor letterlijk niets doen.

Volgens de minister gaat het Europees Parlement zelf over het gedrag van de Europarlementariërs. "Ik kan ze daar niet op aanspreken. Maar ik geef toe dat ik soms denk: op welke planeet leeft men daar?"

In een deze week op internet verschenen filmpje is te zien dat een Europarlementariër uit Italië door een verslaggever van Geenstijl wordt gewezen op het intekenen zonder dat hij zou hebben gewerkt. De man valt vervolgens de verslaggever aan. Het filmpje heeft in meerdere landen media-aandacht gekregen.