Bouterse wordt opperpadvinder

Desi Bouterse wordt na legerleider en president nu ook padvinder. Het staatshoofd van Suriname wordt binnenkort aangesteld als het nieuwe hoofd van de vereniging van boyscouts van zijn land. Dat maakten de padvinders van de het Zuid-Amerikaanse land woensdag bekend tijdens een persconferentie.

De aanstelling van Bouterse gebeurt volgens de nieuwssite Starnieuws op eigen vraag van de vereniging. "Het is bij ons gebruikelijk dat het staatshoofd optreedt als de beschermheer van de padvinders. Bouterse heeft positief op onze vraag gereageerd", klinkt het.

Het vorige hoofd van de padvinders, oud-president Ronald Venetiaan, is woedend om de benoeming van president Bouterse. Die is omstreden wegens zijn aandeel in de Decembermoorden en zijn veroordeling in Nederland wegens drugssmokkel.

"Bouterse staat terecht voor meervoudige moord. Hoe kan zo iemand in deze erefunctie worden benoemd?", reageert Venetiaan tegen Starnieuws. Het voormalige staatshoofd is zo kwaad dat hij zijn lidmaatschap bij de padvinders onmiddellijk gaat opzeggen.

De installatie van de nieuwe 'chief scout' moet plaatsvinden voor 21 juli. Op die dag vindt een regionale scoutingconferentie plaats in Paramaribo. Het is de bedoeling dat die geopend wordt door Desi Bouterse.