Nederlander in ziekenhuis met hondsdolheid

Een 52-jarige Nederlander ligt met hondsdolheid in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Dat meldt een woordvoerder van het ziekenhuis maandag. De man werd begin mei in Haïti gebeten door een hond. De ziekte werd een week geleden vastgesteld in het Diakonessenhuis in Utrecht.

De man wordt inmiddels behandeld op de intensive care van het AMC. Volgens een zegsman is de man overgebracht naar het ziekenhuis in verband met de uitgebreide afdeling tropengeneeskunde. "Wij hebben erg veel deskundigheid op dat gebied." Over de huidige toestand van de man doet het ziekenhuis geen uitspraken.

De man spoelde zijn wond na de beet uit met water en alcohol. Na ruim een maand kreeg hij pijn in zijn arm en werd hij ziek, waarna hij werd opgenomen in het ziekenhuis. De ziekte, ook wel rabiës genoemd, kan dodelijk zijn voor mensen. Het rabiësvirus kan worden opgelopen door dieren die bijten, krabben of likken aan een lichaamsdeel waar een wondje op zit.

Volgens het RIVM is in Nederland drie keer eerder rabiës vastgesteld bij een mens, in 1962, 1996 en 2008. Twee van deze patiënten waren in het buitenland door een hond gebeten, de derde was gekrabd door een vleermuis in Kenia.

Maandag waarschuwde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor hondsdolheid in Spanje. De ziekte werd vastgesteld in het Spaanse plaatsje Argés, dat zo'n tien kilometer van de stad Toledo ligt.