Fraude met tweedehands auto's kost miljoenen

Door fraude met de import van tweedehands auto's is de overheid dit jaar tot nu toe dertig miljoen euro misgelopen aan belastingafdracht. De schade voor de schatkist kan oplopen tot meer dan 65 miljoen euro aan het einde van 2013. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van BNR Nieuwsradio.

Handelaren kunnen eenvoudig met de belastingafdracht op de auto's frauderen. De Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen, de BPM, wordt normaliter vastgelegd met een afschrijftabel. De leeftijd van de auto wordt daarbij als basis genomen.

Handelaren kunnen er echter ook voor kiezen de auto te taxeren. Beschadigingen en het weglaten van accessoires zorgen dan voor een fors lagere waarde van de tweedehands auto. Dit kan ongestraft omdat de handelaren zelf het taxatierapport mogen opstellen.

Tot en met mei gaat het om ruim twintigduizend tweedehands auto's waarbij de BPM via taxatie is vastgelegd. Volgens een voorzichtige schatting wordt ongeveer vijftienhonderd euro per auto minder afgedragen dan zou moeten.

Bovag bevestigt de fraude aan BNR. Volgens de brancheorganisatie neemt de fraude op importauto's 'explosief' toe. Oorzaak is het schaarse aanbod van jonge tweedehands auto's in Nederland.