Obama wil klimaatverandering aanpakken

De Amerikaanse president Barack Obama wil maatregelen nemen om de klimaatverandering aan te pakken. ''We zijn het aan onze kinderen verschuldigd alles te doen wat we kunnen'', aldus de president in een videoboodschap.

Obama wil dinsdag in een speech aan de Georgetown University een 'nationaal plan ter bestrijding van de klimaatverandering' onthullen. Kernpunt daarvan zal de beperking van de uitstoot van broeikasgassen door kolengestookte elektriciteitscentrales zijn.

In de VS wordt nog veel stroom gemaakt in kolencentrales. Onduidelijk is nog of Obama alleen maatregelen zal aankondigen voor nieuw te bouwen centrales, of ook voor bestaande. De president zou daar nog niet helemaal uit zijn.

Maatregelen bij bestaande centrales zijn duur. De kosten zouden op de gebruikers verhaald moeten worden in de stroomprijs. Dat zou een klap betekenen voor het bedrijfsleven en de consument, die zo minder geld ter besteding overhoudt.

Obama zou verdere maatregelen willen aankondigen die het energieverbruik van apparaten en kantoorgebouwen verminderen. Hij zou verder het gebruik van hernieuwbare energiebronnen (wind, water, zon) willen stimuleren. De president zou ook van plan zijn het ontwikkelen van nieuwe energiebronnen en brandstoffen te stimuleren.

In februari ion zijn 'State of the Union' riep Obama het Congres op maatregelen ter bestrijding van de klimaatverandering te nemen. Zo niet, dan zou hij zelf in actie komen. Dat gebeurt nu dus.

Probleem voor Obama; effectieve maatregelen zijn tot nu toe steeds door het Congres geblokkeerd.