Snowden weg uit Hong Kong

Edward Snowden heeft Hong Kong verlaten. De man die het grootschalig aftappen van telefoon- en internetverbindingen door de Amerikaanse geheime dienst NSA en de Britse GCHQ onthulde, is per vliegtuig via Rusland onderweg naar een derde land.

Dat heeft de South China Morning Post bekend gemaakt. Swowden werkt met de redactie van die krant samen. De VS heeft Snowden wegens verraad en diefstal aangeklaagd. Hong Kong was verzocht hem aan te houden en uit te leveren.

Snowden stapte om 11.04 uur 's ochtend in Hong Kong op een lijnvlucht naar Moskou, aldus de krant. Daar zou hij aan het eind van zondagmiddag aankomen. Rusland zou echter niet zijn eindbestemming zijn. Hij zou vanuit Moskou doorvliegen naar een ander, niet nader genoemd, land.

De Russische ambassade in Beijing bevestigde noch ontkende het bericht. De Russische consul in Hong Kong weigerde elk commentaar. Russische media beriepen zich bij hun berichtgeving op de South China Morning Post en persbureaus die het bericht overnamen.

Er was eerder sprake van dat Snowden naar IJsland zou gaan om daar asiel aan te vragen. Een andere optie in Ecuador dat al onderdak verleende aan Julian Assange, de man achter Wikileaks, die door de VS ook wordt gezocht wegens het onthullen van staatsgeheimen.