Snowden aangeklaagd voor spionage en diefstal

In de zaak rond het afluisterprogramma van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA wordt klokkenluider Edward Snowden aangeklaagd voor spionage. In een aanklacht die de Amerikaanse justitie vrijdag openbaar maakte staat dat Snowden zich schuldig heeft gemaakt aan het zonder toestemming verspreiden van defensie-informatie, het verspreiden van geheime inlichtingeninformatie en diefstal van overheidseigendommen.

Voor alle drie de overtredingen staat een maximumstraf van tien jaar. In totaal kan Snowden dus dertig jaar cel krijgen.

De rechtbank waar de aanklacht van een bladzijde werd ingediend ligt in het oostelijke district van de staat Virginia, waar ook de voormalige werkgever van Snowden is gevestigd. Het bedrijf Booz Allen Hamilton werd door de NSA ingehuurd, waardoor Snowden weet kreeg van de afluisterprogramma's.

Snowden verblijft momenteel waarschijnlijk in Hong Kong. De aanklacht dateert van 14 juni, vijf dagen nadat bleek dat Snowden informatie had gelekt.

Bij de pogingen van de VS om Snowden uitgeleverd te krijgen kan de aanklacht een belangrijke rol spelen. Het proces rond de uitlevering kan een lange juridische strijd worden. In het uitleveringsverdrag tussen de Verenigde Staten en Hong Kong staat dat iemand niet hoeft te worden uitgeleverd om politieke overtredingen. Spionage kan een politieke overtreding worden genoemd.