Geweld onder invloed zwaarder bestraft

Geweldplegers die onder invloed van alcohol of drugs verkeren krijgen een hogere straf dan mensen die er in nuchtere staat op los slaan. De ministerraad heeft vrijdag besloten dat 'middelengebruik' een 'strafverhogend element' wordt bij geweld. Opsporingsambtenaren kunnen verdachten verplichten om mee te werken aan een onderzoek.

Volgens premier Mark Rutte (VVD) moet de maatregel voornamelijk uitgaansgerelateerd geweld verminderen. "Ik denk dat iedereen die uitgaat kan vaststellen dat door overmatig drank- en drugsgebruik het plezier afneemt. We zijn een land waarin veel mag en het is leuk als mensen gekke dingen doen, maar wel binnen de wet."

Rutte vindt niet dat nuchter geweld plegen minder erg is dan onder invloed. Het verhogen van de strafmaat voor alle vormen van geweld vindt het kabinet echter niet nodig. Eerder werden de straffen al verhoogd voor geweld tegen gezagsdragers, hulpverleners en scheidsrechters.

Op de vraag of de vrijdag aangekondigde maatregel niet botst met wetsartikelen waarbij misdrijven die weloverwogen worden genomen zwaarder bestraft worden dan misdrijven die gepleegd zijn in staat van ontoerekeningsvatbaarheid antwoordde Rutte afwijzend.