Ibn Ghaldoun boos op wethouder De Jonge

Ouders van leerlingen en medewerkers van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun hebben fel uitgehaald naar de gemeente Rotterdam. Volgens hen heeft wethouder Hugo de Jonge (CDA) het imago van de school onnodig schade toegebracht door vooruit te lopen op sluiting van de school.

De ouderraad en de medezeggenschapsraad van Ibn Ghaldoun laten in een brief aan de gemeenteraad weten verbolgen te zijn over de opstelling van De Jonge, die voor zijn beurt gesproken zou hebben. "Het zou de wethouder passen om de lopende onderzoeken af te wachten, zich daarover te beraden en eerst dan een standpunt in te nemen", schrijven zij.

De briefschrijvers hebben goede hoop dat de school open kan blijven. "Met de examendiefstal is de school ernstig benadeeld, maar wij zullen de school blijven steunen en vertrouwen in een goede afloop van de kwestie", schrijven zij. "Wij hebben het volste vertrouwen in de onderwijsinspectie en de politie en recherche. Ons vertrouwen in het stadsbestuur is enigszins aangetast door de boude uitspraken van wethouder De Jonge, maar wij geloven in de heilzame werking van de democratie."

Woensdag zei bestuursvoorzitter van Ibn Ghaldoun Ayhan Tonca in Nieuwsuur ook al dat De Jonge voor zijn beurt heeft gesproken toen hij zei vorige week zinspeelde op sluiting van de school. Woensdag werd bekend dat de gemeente Rotterdam zich voorbereidt op het herplaatsen van de 650 leerlingen op de school.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) wilde zich dinsdag nog niet uitspreken over de toekomst van de scholengemeenschap. Hij wacht de uitkomst af van de onderzoeken van de politie en de Inspectie van het Onderwijs.

De school is in opspraak omdat er 27 examens zijn gestolen, maar er zijn ook tal van andere problemen. In het verleden heeft de onderwijsinspectie de kwaliteit van het onderwijs op de school daarnaast beoordeeld als zeer zwak. Ook staat de school een aantal miljoenen in het rood en werden er eerder al vele honderdduizenden euro's subsidiegeld besteed aan snoepreisjes naar Mekka in plaats van onderwijs. Ondanks al deze wantoestanden en het feit dat kennelijk niemand op heeft gemerkt dat de zegels van de examens verbroken waren is de school tot nog toe, verbazingwekkend genoeg,  niet gesloten.