Gemeente: 'wethouder liegt'

De gemeente Geertruidenberg noemt een wethouder die moet opstappen een leugenaar. Wethouder Albert Smit liegt en schendt hiermee de integriteit van het openbaar bestuur, stellen het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad in een gezamenlijke verklaring.

De wethouder van de lokale partij Uw Drie Kernen moet opstappen, nadat bekend werd dat hij een relatie had met een ambtenaar. Smit heeft in de media vervolgens onder meer aangegeven zelf ontslag te hebben genomen. "Dit is niet waar", aldus het college en de gemeenteraad. Zo zou zijn eigen partij Smit al voordat bekend werd dat hij weg moet dringend hebben verzocht zijn portefeuille beschikbaar te stellen. "Overigens heeft de gemeente zijn ontslagbrief nog niet ontvangen."

Het beeld dat Smit nu in de media schetst, is onjuist en eenzijdig, aldus het college en de gemeenteraad. "De gemeente is juist zorgvuldig omgegaan met informatie om zo de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen te beschermen. De wethouder heeft hier gebruik van gemaakt om een ander beeld neer te zetten dat voor hem gunstiger uitpakt."

De positie van Smit was volgens het college en de gemeenteraad onhoudbaar. Zijn acties, waaronder het verrichten van seksuele handelingen in het bijzijn van een medewerkster, zijn in strijd met de gedragscode van de gemeente. Er is dus veel meer voorgevallen dan alleen wat opmerkingen en sms'jes, aldus het college en de raad. Een vertrouwelijk rapport over het ongewenste gedrag van Smit is door de gemeente nu op de website gezet.