[HWL] Oranjemannen in doelpuntrijk duel naar halve finale

De Nederlandse mannen hebben zich woensdagavond geplaatst voor de halve finale van de derde ronde van Hockey World League. Een wisselvallig Oranje was een maatje te groot voor tegenstander Frankrijk: 8-4. In de halve eindstrijd, die vrijdag op het menu staat, neemt Nederland het op tegen Australië. De Kookaburras wonnen eerder op de dag van India.

Het is bijna een vast gegeven aan het worden tijdens deze ronde van de HWL. Opnieuw kwamen de Oranjemannen namelijk vroeg in de wedstrijd op voorsprong, via een rake strafbal van Jeroen Hertzberger in de derde minuut. De bal belandde op de stip, nadat een inzet van Valentin Verga tegen een voet van een Franse lijnstopper was gekomen. Toen Constantijn Jonker binnen 250 tellen later de score verdubbelde, leek er geen vuiltje aan de lucht voor de gastheren.

Maar na het goede begin zakte Oranje weg.De eerste treffer van Matthieu Durchon kon nog worden afgedaan als een incident. Maar toen Victor Lockwood kort daarop de gelijkmaker aantekende, leek Nederland serieus in de problemen te komen tegen de laaggeklasseerde ploeg die aan deze HWL-ronde meedoet. Die zorgen werden er zeker niet minder op, toen aanvoerder Klaas Vermeulen een opmerkelijke gele kaart kreeg. Oranje stond namelijk met een man te veel binnen de lijn, waardoor de captain (evenals een medespeler) het veld moest ruimen.

Nederland bibberde even, zag de Fransen nog een kansje krijgen op hun derde treffer en nam het heft weer in handen. Kort voor rust versierde Oranje zijn tweede strafcorner van de wedstrijd. Dit buitenkansje liet topscorer Hertzberger zich niet ontnemen, waardoor Nederland met een voorsprong de kleedkamer opzocht. Direct na rust was het wederom raak. Ditmaal haalde Valentin Verga uit een zogeheten ‘cola-hoek’ de trekker over: 4-2.

Het duurde even voordat dit hoopvolle begin een vervolg kreeg. Ruim een kwartier was het opnieuw Hertzberger die de bordjes liet verhangen. Nadat Martin Genestet met een fraaie tip-in de Fransen ietsjes dichterbij bracht, maakten Rogier Hofman en Robbert Kemperman het zevental vol. In de slotfase scoorde Genestet zijn tweede treffer, een minuut voordat Quirijn Caspers met zijn eerste van de avond de eindstand op 8-4 bepaalde