Obama roept op tot vermindering kernwapens

De Amerikaanse president Barack Obama houdt woensdag een toespraak voor de Brandenburger Tor in Berlijn. Het is vijf jaar geleden dat hij voor het laatst in Berlijn was en vijftig jaar geleden dat president John F. Kennedy de inmiddels historische woorden 'Ich bin ein Berliner' uitsprak. In zijn toespraak vraagt Obama aandacht voor zijn plan om het kernwapenarsenaal van de Verenigde Staten en Rusland met een derde te verkleinen, aldus het Witte Huis.

In 2008 was Obama ook in Berlijn. Hij was toen in de race om het Amerikaanse presidentschap. Destijds hield hij een toespraak bij de Siegessäule. Bondskanselier Angela Merkel wilde niet dat hij bij de Brandenburger Tor zou spreken, omdat dat volgens haar was voorbehouden aan zittende presidenten. Ditmaal mag Obama zijn toespraak wel bij het monument houden.

Vijftig jaar geleden sprak John F. Kennedy een menigte van 450 duizend mensen toe in de toen nog in oost en west verdeelde stad. Hij verklaarde voor de Brandenburger Tor 'ein Berliner' te zijn. Sindsdien hebben Amerikaanse presidenten de historische plek gebruikt voor belangrijke toespraken over vrijheid en internationale samenwerking.

"Dit is een plek waar Amerikaanse presidenten hebben gesproken over de rol van de vrije wereld", zei Obama's adviseur voor nationale veiligheid Ben Rhodes. "Hij wil de energie en de erfenis van wat er in het verleden is gezegd gebruiken en toepassen op de kwesties waar we vandaag de dag voor staan." Obama wil volgens Rhodes dat hetzelfde activisme uit de tijd van de Koude Oorlog wordt ingezet bij kwesties als kernwapens en non-proliferatie, klimaatverandering en het streven naar democratie.

Het bezoek van Obama aan Duitsland kreeg veel aandacht. Bij de Brandenburger Tor waren woensdagochtend al veel mensen op de been om foto's van de passerende autostoet van de president te maken. Obama bracht een bezoek aan het presidentieel paleis. Hij inspecteerde samen met de Duitse president Joachim Gauck militairen. Het Amerikaanse volkslied werd ten gehore gebracht en kinderen zwaaiden met Amerikaanse en Duitse vlaggetjes.

Met het bezoek aan Berlijn sluit Obama een driedaagse buitenlandreis af. Eerder deze week was Obama in Noord-Ierland voor de G8-top.