Teeven wil illegalen niet meer opsluiten

Asielzoekers moeten alleen nog worden opgesloten als ze agressief of crimineel zijn. Het niet hebben van een verblijfsvergunning mag daar geen reden meer toe zijn. Asielzoekers die zich niet misdragen moeten in een gevangenis met open deuren verblijven of zich regelmatig melden, zo staat volgens de Volkskrant in de toekomstvisie op het vreemdelingenbeleid van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

De toekomstvisie van gaat nu naar de ministerraad, zegt Teeven woensdag in de krant. In het vreemdelingenbeleid komt een onderscheid tussen een licht en een zwaar regime. Onder het zware regime komen veroordeelden en mensen die bijvoorbeeld bewaarders bespugen en beslaan. De overige asielzoekers krijgen een licht regime.

Nu komen asielzoekers nog in de gevangenis als ze worden afgewezen en terug moeten naar hun land van herkomst. Ook alle asielzoekers die binnenkomen via Schiphol worden vastgezet. De laatste tijd kwam het tot meerdere protesten in de vorm van hongerstakingen van deze groepen tegen hun behandeling.

Teeven deed eerder toezeggingen voor een humaner asielbeleid naar aanleiding van het debat over de dood van de Russische asielzoeker Alexander Dolmatov. Die pleegde zelfmoord nadat hij in Nederland onterecht in de cel was gezet. De staatssecretaris overleefde het debat.

Het voornemen om minder asielzoekers op te sluiten valt samen met het plan om het aantal bedden in de vreemdelingendetentie te verminderen van bijna 2100 naar ruim negenhonderd. Vluchtelingenwerk Nederland spreekt in de krant van een 'sprong voorwaarts', maar is niet verrast. De organisatie wijst erop dat steeds meer rechters concluderen dat Nederland vreemdelingen te snel opsluit.