Miljard EU-steun Egypte verdwenen

De financiële steun van een miljard euro die de Europese Unie aan Egypte gaf, is in een 'zwart gat' verdwenen. Het is volstrekt onduidelijk of het geld efficiënt en rechtmatig is besteed, zo schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van een rapport van de Europese Rekenkamer.

"We weten simpelweg niet hoe het geld is besteed, dus ook niet hoe fout", zegt Rekenkamerlid Karel Pinxten. Egypte kreeg de EU-steun tussen 2007 en 2013. Zeshonderd miljoen euro was bestemd voor zorg, onderwijs en transport, de rest voor projecten voor meer democratie en naleving van de mensenrechten. Deze projecten waren 'weinig succesvol', oordeelt de Rekenkamer.

Daarnaast concludeert het rapport dat het begrotingsbeheer van Egypte te wensen overlaat en de corruptie in het land wijdverbreid is. Het verdrijven van dictator Hosni Mubarak in 2011 veranderde daar weinig aan. "Met Mubarak waren er problemen, maar onder de huidige president Morsi worden die alleen maar groter", aldus Pinxten in de Volkskrant.

De EU stelde bovendien te weinig concrete en meetbare doelen aan de steun, meent de Rekenkamer. De Europese Commissie zegt het harde oordeel over de financiële steun te betreuren en vindt dat de Rekenkamer te weinig rekening houdt met de moeilijke omstandigheden in Egypte.