'Nederlands milieubeleid moet op de schop'

Het milieubeleid van Nederland moet worden omgegooid. De overheid moet daarbij innovatie voorop stellen, ook al worden doelen op de korte termijn niet gehaald. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) maandag in een rapport over het milieubeleid.

Volgens het PBL hobbelt Nederland internationaal gezien op veel terreinen achteraan. Mede door de economische crisis overheerst het kortetermijndenken. Als voorbeeld noemt het PBL het stoken van biomassa, zoals mest of brandhout, in oude kolencentrales om aan de energiedoelstellingen voor 2020 te voldoen. Dit past echter niet in het voornemen voor een CO2-vrije economie in 2050.

De Nederlandse samenleving is niet ingesteld op duurzaamheid, concludeert het planbureau. De overheid en het bedrijfsleven moeten daarom focussen op het versterken van de economie, het creëren van banen, verlagen van de woonlasten en een verbeterde gezondheid. Consumenten moeten niet alleen duurzamere producten kopen, maar ook minder gaan consumeren.

Het PBL stelt ook de oprichting van een aardgasfonds voor om innovaties en investeringen te betalen. Fossiele energie betaalt op die manier de vergroening. Ook moet het milieubeleid minder gericht zijn op het nakomen van Europese regelgeving. Belangrijker is volgens het rapport het effect van maatregelen, waaronder een verbeterde volksgezondheid en een goed woon- en vestigingsklimaat.