Boze Turken willen Taksimplein heroveren

De nieuwe demonstratie op het Taksimplein in Istanbul die voor zondagmiddag was aangekondigd is op een politiekordon gestuit en kon niet doorgaan. Gouverneur Huseyin Avni Mutlu heeft het plein tot nader order afgesloten. De demonstranten geven de moed naar eigen zeggen niet op en elders in de stad hielden de protesten aan.

Politie in uniform en in burger liet rond het Taksimplein, de bakermat van de protesten tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan, maar mondjesmaat voorbijgangers door. Die werden bovendien streng gecontroleerd en gefouilleerd. Op het plein en in het aangrenzende Gezipark wisden opruimploegen ondertussen de sporen van het tentenkamp dat de betogers er hadden ingericht.

Maar de demonstranten lieten zich niet uit het veld slaan. "We zullen het Taksimplein en Gezipark heroveren", verzekerde Alican Elagoz van actiegroep Solidariteit Taksim. Hij en duizenden medestanders probeerden tevergeefs het plein te bereiken. Ze raakten ingesloten in zijstraten, die zich langzaam vulden met wolken traangas.

Andere actievoerders zetten elders in de miljoenenstad hun protestcampagne voort. Op verscheidene plaatsen greep de politie opnieuw in met traangas en waterkanonnen.

De oproerpolitie veegde zaterdagavond het Gezipark, dat aan het Taksimplein grenst, met groot machtsvertoon leeg. Premier Erdogan had even tevoren gewaarschuwd dat zijn geduld op was. Hij houdt vol dat de demonstranten zijn opgestookt door samenzwerende bankiers en buitenlandse media.

Het hardhandige optreden van de Turkse politie roept intussen in binnen- en buitenland steeds meer verontwaardiging op. Journalisten en omstanders klagen over het gebruik van rubberkogels en uiterst krachtig traangas. Verscheidene hotels rond het Taksimplein stonden zaterdagnacht vol traangas. Op videobeelden die zondag naar buiten kwamen is te zien hoe artsen en verpleegkundigen die gewonde betogers bijstaan door de politie worden geboeid en weggevoerd.

De politie drong zaterdagnacht bovendien, kennelijk op zoek naar betogers, een winkelcentrum in een welgestelde buurt van de stad binnen. Agenten sommeerden demonstranten die in hotels een veilig heenkomen hadden gezocht naar buiten te komen.

Op het Kizilayplein in de hoofdstad Ankara vielen zondagmiddag bij soortgelijke demonstraties zeker vier gewonden. Honderden mensen die waren samengekomen voor de uitvaart van een omgekomen betoger werden uiteengedreven.