220 duizend bezoekers voor Luchtmachtdagen

De Luchtmachtdagen op vliegbasis Volkel hebben vrijdag en zaterdag in totaal 220 duizend bezoekers getrokken. Dat laat de organisatie weten. De vorige editie van het evenement in 2011 trok in totaal 180 duizend bezoekers. Een van de hoogtepunten van zaterdag was volgens een woordvoerder het bezoek van astronaut André Kuipers.

De bezoekerscijfers van het evenement, dat dit jaar in het teken stond van honderd jaar militaire luchtvaart, lagen ook vrijdag al boven die van 2011, toen het evenement in Leeuwarden werd georganiseerd. Op de eerste dag togen zeventigduizend mensen naar Volkel, twintigduizend meer dan bij de vorige editie.

André Kuipers, die twee keer namens Nederland de dampkring verliet, was voor zijn overstap naar de ruimtevaartwereld officier bij de luchtmacht. Hij deed er als arts onderzoek naar ongevallen en incidenten waarbij sprake is van een verstoorde oriëntering bij vliegers. Behalve voor Kuipers kon het publiek in Volkel ook terecht voor vliegdemonstraties, oude vliegtuigen en ontmoetingen met luchtmachtpersoneel.

De woordvoerder had weinig gemerkt van nieuwsgierigheid van het publiek naar de locatie op de basis waar Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen. De aanwezigheid van deze wapens, een publiek geheim, werd deze week bevestigd door oud-premier Ruud Lubbers (CDA).

De toeloop van bezoekers zorgde zaterdag voor veel vertraging op de wegen in de omgeving. Om 16.30 uur meldde de Verkeersinformatiedienst dat nog steeds mensen op weg waren naar de luchtmachtbasis. Het evenement duurt tot 18.00 uur. Daarna blijft het druk op de wegen omdat de bezoekers ook weer naar huis moeten.

De volgende editie van de Luchtmachtdagen vindt volgend jaar plaats. Dan is de eveneens in Brabant gelegen vliegbasis Gilze-Rijen aan de beurt als locatie van het evenement.