Belastingdienst onderzoekt database belastingparadijzen

De Belastingdienst is zaterdag begonnen met het downloaden van de database met gegevens over mensen en bedrijven die via belastingparadijzen de fiscus proberen te ontlopen. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) staakte eerder pogingen om de database in bezit te krijgen.

"We zijn heel nieuwsgierig wat het op gaat leveren", zo licht de zegsman toe. Na een snelle inventarisatie om te bepalen wat er in de database staat voorziet de fiscus een uitgebreidere analyse. De woordvoerder wilde niet vooruitlopen op eventuele stappen als het vermoeden rijst dat sprake is van belastingontduiking of andere strafbare feiten.

In de database die zaterdag deels werd vrijgegeven door een internationaal verbond van onderzoeksjournalisten staan gegevens van meer dan 120 duizend bedrijven en hun eigenaren in belastingparadijzen. De Belastingdienst heeft niet meer toegang tot de gegevens dan het grote publiek, aldus de zegsman.

Staatssecretaris Weekers zag eerder af van een gang naar de rechter om de lijst in handen te krijgen. Hij was bang dat de wet onvoldoende handvatten biedt om de gegevens te bemachtigen. Dagblad Trouw, de Nederlandse partner in het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), had hem inzage geweigerd.

Het ICIJ publiceerde de gegevens zaterdag om 'een bedrijfstak die lang in de schaduw bleef rekenschap te laten afleggen'. Trouw schreef eerder op basis van onderzoek onder meer dat Nederlandse banken offshorebedrijven opzetten voor hun cliënten en soms extra maatregelen nemen om de identiteit van die cliënten af te schermen.