Facebook introduceert hashtags

Internetgigant/CIA-pretproject Facebook heeft besloten de hashtags ook in te voeren. Het bedrijf meldde op hun eigen nieuwspagina dat per 12 juni ook op Facebook functionele hashtags gebruikt kunnen worden.

Productmanager Greg Lindley schrijft: "Tot vandaag was er geen eenvoudige manier om een overzicht te krijgen van wat er gebeurt of waar mensen het over hebben. Om deze gesprekken meer naar voren te brengen, zullen we een reeks functies opstarten die de interessante gesprekken die mensen hebben [..]. Als eerste zullen we hashtags introduceren op Facebook."

Het is vanaf vandaag dus mogelijk om het hekje oftewel kardinaalteken (#, in het Engels: hash mark) voor een woord te zetten. Hierdoor wordt het woord vanzelf veranderd in een tag, of in goed Nederlands, een label. Vandaar: hashtag. De hashtags zijn klikbaar, waardoor je direct een overzicht ziet van waar de hashtag nog meer gebruikt wordt.

Of de verandering goed zal worden opgevat, is nog maar zeer de vraag. Veranderingen op de sociale mediasite vallen zelden in goede aarde. De hashtag heeft ook als nadeel dat ze al enorm impopulair was: vele mensen zeurden en klaagden, iedere keer als iemand een woord liet voorafgaan door een #.

Iedereen die graag wil weten hoe hashtags op Facebook werken, kan terecht in het helpcentrum. Iedereen die er ongenuanceerd over wil zeiken, kan terecht op een van de vele anti-hashtaggroepen. Of gewoon op #FOK!.