Iers kabinet maakt abortuswet

Het Ierse kabinet heeft na lang wikken en wegen een nieuwe abortuswet gepubliceerd. Volgens minister van volksgezondheid James Reilly verandert die wet echter niets aan de gangbare praktijk. "Er ontstaan geen nieuwe rechten", aldus de bewindsman. "De wet omvat alleen bestaande grondwettelijke rechten."

Abortus is zeer omstreden in het streng katholieke Ierland. Met de nieuwe wet blijft abortus in het algemeen verboden. Aan een zwangerschap kan echter een medisch einde gemaakt worden als er een 'reëel en substantieel gevaar is voor het leven van de vrouw als gevolg van de zwangerschap'.

Er is bewust gekozen voor de term 'leven' en niet voor 'gezondheid'. Volgens Reilly biedt de wet een veel grotere juridische zekerheid voor zwangere vrouwen en artsen dan er tot nu toe was. Bepaald is dat één arts een abortus kan toestaan als er sprake is van een medisch noodgeval. Twee artsen zijn nodig om een abortus te accorderen als er sprake is van een fysiek gevaar voor het leven van de vrouw. Drie medici moeten oordelen over een abortus als de zwangerschap het risico in zich bergt dat de vrouw zelfmoord pleegt. Van deze drie artsen moeten er twee psychiater zijn.

In de wet staan 24 ziekenhuizen genoemd waar de abortussen mogen plaatsvinden. In andere instellingen blijft dat verboden.

Het Ierse kabinet wil dat de wet nog deze zomer door het parlement wordt behandeld.