Brievenbusfirma's leveren Nederland drie miljard op

Nederland verdient jaarlijks drie tot 3,4 miljard euro aan brievenbusmaatschappijen in de vorm van belastingen, loonkosten en diensten die zij inkopen. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek van SEO Economisch Onderzoek, in opdracht van de lobbyclub Holland Financial Centre.

De brievenbusfirma's zijn, direct of indirect, goed voor negenduizend tot dertienduizend voltijdbanen. De firma's hebben in totaal bijna 1500 miljard euro op de balans staan, minder dan de helft van het bedrag dat tot dusver in andere rapporten werd genoemd.

Ontwikkelingslanden zijn voor slechts tweeënhalf procent verantwoordelijk voor de relevante totale geldstromen, zo stelt het onderzoeksbureau. Arme landen zouden daardoor in 2011 iets minder dan 150 miljoen euro aan belastinginkomsten zijn misgelopen. Dit is fors lager dan het bedrag dat naar voren kwam in een eerder op de dag gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau SOMO. Daarin wordt de financiële schade geraamd op 771 miljoen euro.

Nederlandse brievenbusfirma's worden op grote schaal gebruikt om belasting te ontduiken. Door de winststromen weg te sluizen naar het fiscaal aantrekkelijke Nederland betalen buitenlandse bedrijven vaak minder belasting dan in hun eigen land. Onder meer multinationals zoals Apple en Starbucks laten daarom een deel van hun activiteiten via Nederland lopen.

Toch is slechts bij pakweg vijf procent van de relevante geldstromen sprake van een indicatie van belastingontwijking of belastinguitstel, zo meldt het rapport van SEO. De onderzoekers maken bij hun berekening gebruik van Nederlandse norm voor excessief lage belastingen. Worden de veel ruimere normen van sommige belangengroepen en politieke partijen gebruikt, dan is dit percentage veel hoger, tot wel veertig procent.