Kamer eist opheldering over PRISM

De Tweede Kamer wil opheldering over de mogelijke betrokkenheid van Nederlandse geheime diensten bij het afluisterschandaal in de Verenigde Staten. D66 wil zo snel mogelijk een hoorzitting houden en ook de PvdA en de SP eisen duidelijkheid.

De Telegraaf meldt dinsdag dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) ook gegevens krijgt uit het internet-afluisterprogramma van de VS, PRISM. Op basis van een AIVD-agent schrijft de krant dat als de AIVD een Amerikaans mailadres opgeeft als verdacht, binnen vijf minuten 'alles bekend' is.

D66-Kamerlid Gerard Schouw gaat dinsdag voorstellen om een hoorzitting te houden in de Tweede Kamer. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt meldt op Radio 1 dat hij wil weten wat er precies is gebeurd. SP-Kamerlid Ronald van Raak vermoedt dat Nederland net als de VS ook gegevens aftapt. Hij heeft hier vragen over gesteld aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA), die verantwoordelijk is voor de AIVD.

De woordvoerder van Plasterk was dinsdagochtend niet bereikbaar voor een reactie. Plasterk zei vrijdag nog in reactie op het Amerikaanse schandaal dat het 'nooit zo kan zijn dat de overheid zo maar rond kan shoppen op internet'. "Privacy is een grondrecht", zei Plasterk. Volgens hem was de vrijheid van meningsuiting in het gedrang.

De parlementaire controle op de AIVD, en dan met name op activiteiten van de dienst die niet in de publiciteit mogen komen, gaat via de commissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, beter bekend als de 'commissie stiekem'. Hierin zitten de fractievoorzitters van alle partijen. Onduidelijk is of dit onderwerp daar ook besproken is.