Oppositie wil kernwapens weg uit Nederland

Verschillende oppositiepartijen willen dat de kernwapens die liggen opgeslagen op vliegbasis Volkel worden verwijderd. Dat laten Tweede Kamerleden maandag weten in reactie op uitspraken van voormalig premier Ruud Lubbers in een documentaire van National Geographic.

Lubbers bevestigde in de documentaire dat in ondergrondse kluizen op de vliegbasis 22 Amerikaanse atoombommen liggen opgeslagen. Die geruchten gingen al langer, maar regeringen blijven tot nu toe altijd zwijgen over de mogelijke aanwezigheid ervan.

SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt het opmerkelijk dat Lubbers nu heeft bevestigd dat de kernwapens er liggen. Ook vindt hij het opvallend dat de CDA'er stelt dat ze verouderd zijn en weg kunnen, zei het Kamerlid op Radio 1. Zelf is hij het daar mee eens. Hij wil dinsdag tijdens het vragenuur opheldering van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

CDA-Kamerlid Raymond Knops is niet verrast door de berichtgeving. "Oud nieuws. Was al lang bekend", twitterde hij. "Militair verouderd, dus opruimen zou ik zeggen." Ook D66 en 50Plus willen dat de kernwapens worden weggehaald.