Boedapest houdt het droog

De gezwollen Donau bereikt in Boedapest zondagavond pas het hoogste peil, maar de Hongaarse hoofdstad blijft de rivier de baas. Daarvan hebben de Hongaarse autoriteiten de hoofdstedelingen verzekerd.

De waterkeringen en inderhaast opgetrokken wallen van zandzakken moeten het water buiten kunnen houden, meent de regering. Premier Viktor Orban erkende zondag dat er op sommige plaatsen langs de Donau nog wel gevaar dreigt, maar dat zevenduizend militairen en duizenden vrijwilligers de rivier daar bedwingen. De premier verklaarde dat door het hoge water vooralsnog niemand is omgekomen of gewond geraakt. Ook wordt er niemand vermist.

In de buurlanden van Hongarije eisten overstromingen van onder meer de Donau, Elbe en Moldau al zeker twintig levens. Ook waar het water zich terugtrekt vallen nog slachtoffers. Aan de oever van de Sindbaches in Schwendt, in het Oostenrijkse Tirol, werd een 80-jarige boer gevonden. Hij is vermoedelijk tijdens het opruimen van de waterschade aan een hartinfarct bezweken.

In Tsjechië, Oostenrijk en Zuid-Duitsland zakt op veel plaatsen het water weer en nemen duizenden getroffen inwoners de schade op. De economische schade in Duitsland alleen al wordt geraamd op elf miljard euro. Duizenden brandweerlieden, militairen en vrijwilligers gaan de vele tonnen modder en slib te lijf die het water in tal van steden en dorpen heeft achtergelaten.

Stroomafwaarts langs de Elbe, in Oost- en Noordwest-Duitsland, vrezen oeverbewoners nog voor de naderende vloed. Ook Servië, na Hongarije de volgende bestemming van de Donau, zet zich schrap. Zondagmiddag laat de Duitse deelstaat Brandenburg enkele polders vollopen met water uit de Havel, zodat niet al het rivierwater de gevaarlijk gezwollen Elbe bereikt.