'Israël houdt bezette gebieden'

De Israëlische regering accepteert niet dat er een Palestijnse staat komt met het grondgebied dat de internationale gemeenschap en de Palestijnen zelf bepleiten. Dat heeft onderminister van defensie Danny Danon, een prominent partijgenoot van premier Benjamin Netanyahu, gezegd in een zondag uitgezonden vraaggesprek. Netanyahu's staf haastte zich zondag te verzekeren dat Danon slechts op persoonlijke titel sprak.

Danon verklaarde dat de regering niet akkoord zal gaan met een Palestijnse staat met de grenzen van voor de door Israël gewonnen oorlog in 1967. De Palestijnen streven naar een eigen staat die de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook moet omvatten. Israël houdt die gebieden sinds 1967 bezet.

"Wij zijn een nationalistische regering, niet een regering die een Palestijnse regering vestigt binnen de grenzen van 1967", zei Danon op Radio Israël. Vorige week ging hij nog verder. Op nieuwssite Times of Israel liet hij weten dat haviken binnen de regeringscoalitie de oprichting van een Palestijnse staat nooit zullen toestaan.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry werkt al een paar weken aan een hervatting van het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. Dat liep eind 2008 vast, en ligt sindsdien stil. De Palestijnen weigeren te onderhandelen zolang Israël doorgaat met bouwen in bezet gebied. Israël stelt dat die kwestie nu juist aan de onderhandelingstafel moet worden besproken.

Volgens Tzipi Livni, de voornaamste Israëlische vredesonderhandelaar, maken Danons uitspraken 'een zorgelijke indruk'. Maar "de premier is degene die moet beslissen of hij zwicht voor radicale elementen of dat hij het beleid wil verdedigen dat hij heeft voorgesteld".

Danon geldt als een rijzende ster van de Likudpartij én een van de belangrijkste critici van Netanyahu in eigen gelederen. Hij deed al eens een gooi naar het partijleiderschap, maar die slaagde niet.