NSA tapt ook rechtstreeks af van fiber

De NSA heeft niet alleen directe toegang tot de servers van de grote internetreuzen als Facebook, Apple, Microsoft, Google en Yahoo via het omstreden PRISM, maar tapt daarnaast ook rechtstreeks informatie af van de glasvezelkabels. Dat blijkt uit een nieuwe slide die gelekt is door de Britse krant The Guardian. De informatie wordt in het voorbijgaan al afgetapt, verzameld, opgeslagen en geanalyseerd.

Daarnaast lijkt het erop dat de NSA heeft gelogen toen ze het Amerikaanse congress meldden dat ze onmogelijk alle verzamelde data konden analyseren. Uit een eveneens door The Guardian gelekte slide blijkt dat de NSA de beschikking heeft over een geavanceerde analytische tool genaamd Boundless Informant. Deze tool analyseert alle binnenkomende data en maakt op basis hiervan 'risicoprofielen' aan.

Uit de screenshot van de tool blijkt ook dat er binnen de VS eveneens aan dataverzameling wordt gedaan. Eerder ontkende Big Brother Barack Obama dit nog ten stelligste.

Met de tool kan in bijna real-time geavanceerde informatie worden opgevraagd. Uit een van de slides blijkt dat alleen al in Maart 2013 ruim 97 Miljard (!!) documenten zijn onderschept van computernetwerken over de hele wereld.

De VS heeft overigens aangegeven een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de personen verantwoordelijk voor het lekken van de informatie omtrent deze spionage.