'Meer examens gestolen op Rotterdamse school'

Op de islamitische school waar het examen Frans werd gestolen, is mogelijk ook het examen Engels ontvreemd. Dat schrijft het AD zaterdag zonder een specifieke bron te noemen. De politie bevestigt in de krant dat onderzoek wordt gedaan naar 'onrechtmatigheden' bij een ander examen, maar maakt niet duidelijk om wat voor overtreding het gaat.

Als het examen Engels inderdaad is gestolen, kan dat volgens de krant grote gevolgen hebben. Mogelijk worden examens dan ongeldig verklaard.

Het examen Frans werd gestolen uit een kluis van de islamitische scholengemeenschap . De school raakte in 2011 een sleutel van de kluis kwijt. Mogelijk werd het examen met de verloren sleutel buitgemaakt. Door het lek moest het examen, dat voor woensdag stond gepland, een dag worden uitgesteld. Voor ruim 16.700 vwo-scholieren duurde de examenperiode daardoor een dag langer. Velen moesten hun vakantie verplaatsen.

Een anonieme klokkenluider had zowel de 42 opgaven als het tekstboekje op internet gezet. Hij zei ermee het onderwijs te willen verbeteren. Een 22-jarige Rotterdammer is verdachte in de zaak. Hij is geen leerling of medewerker van de school.

Ibn Ghaldoun stond bekend als zeer zwakke school, maar wist vorig jaar landelijk opeens op topniveau te presteren. Er bleven zeer weinig leerlingen zitten en de slagingspercentages waren ineens zeer hoog. Volgens sommigen is er geen verband tussen het plotselinge succes van de school en het verdwijnen van de kluissleutel, anderen vinden het ontkennen van dat verband volslagen absurd.

Enkele jaren geleden kwam de school al in het nieuws toen bleek dat ze honderdduizenden euro's subsidiegeld hadden besteed aan reizen naar Saoedi-Arabië. De school moest een miljoen euro terugbetalen, maar weigerde dat toen simpelweg.