Opnieuw vragen over 'geheime' Bilderbergconferentie

De aanwezigheid van premier Mark Rutte (VVD) bij de Bilderbergconferentie heeft wederom tot Kamervragen geleid. PVV-leider Geert Wilders wil van de premier weten waarom hij 'een luxe suite in een vijfsterrenhotel en geheimzinnig geklets' prefereert boven de ministerraad. Rutte is vrijdag niet in de Haagse Trêveszaal, maar in het hotel The Grove in Hertfordshire in Engeland, waar de driedaagse conferentie plaatsvindt.

Ook voorgaande jaren werden Kamervragen gesteld over de vermaarde conferentie. Partij voor de Dieren-leider Marianne Thieme en SP-Kamerlid Harry van Bommel eisten helderheid over de 'geheimzinnige ontmoeting', maar kregen telkens nul op rekest. Rutte antwoordde dat afgesproken is om niet naar buiten te treden over de inhoud van de gesprekken 'om zo een zo open mogelijke uitwisseling van ideeën en meningen te bevorderen.

Dit jaar is het Wilders die het naadje van de kous wil weten over de Bilderbergconferentie. Hij vraagt wat Rutte van plan is te gaan zeggen over 'nationalisme en populisme', een van de thema's die op de agenda staan. Ook wil de PVV-leider weten waarom Rutte niet aanwezig is bij de ministerraad. "Realiseert u zich dat u minister-president van Nederland bent en dat het uw taak is de ministerraad voor te zitten? Zo neen, waarom zoekt u dan geen andere baan?"

De Bilderbergconferenties, gewijd aan internationale vraagstukken, zijn altijd met veel geheimzinnigheid omgeven. Pers is niet welkom en na afloop wordt geen verslag gedaan van wat er is besproken. Dat voedt speculatie van complotdenkers. Zo wordt beweerd dat de internationale vrijmetselarij op de conferentie samenzweert, of dat er een 'wereldregering' wordt gesmeed die een wereldwijde dictatuur nastreeft.

Nederland is altijd nauw verbonden geweest met de conferentie. Prins Bernhard was in 1954 een van de initiatiefnemers van de eerste bijeenkomst, die werd gehouden in Hotel De Bilderberg in Oosterbeek nabij Arnhem. De conferentie werd in het leven werd geroepen om de verhouding tussen de Verenigde Staten en Europa te verbeteren.

Dit jaar zijn onder anderen prinses Beatrix, wetenschapper Robbert Dijkgraaf en DNB-president Klaas Knot aanwezig. Ook voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barosso, voormalig Amerikaans minister van buitenlandse zaken Henry Kissinger en Google-topman Eric Schmidt.