Grotere vraag drijft voedselprijzen op

Een groeiende vraag door de toenemende welvaart in ontwikkelingslanden zal de voedselprijzen in de komende tien jaar met tien tot veertig procent opdrijven. Regeringen moeten meer investeren om de landbouwproductie op te voeren. Dat zeggen de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in een donderdag verschenen rapport.

Volgens de FAO en OESO is de voedselproductie in het afgelopen decennium minder snel gegroeid. Regeringen moeten zien hoe ze hun boeren toegang kunnen geven tot technologie om de productie op te voeren en meer van hun gewassen op de markt te brengen.

De voedselprijzen zullen in de komende tien jaar met tien tot veertig procent stijgen, waarbij de prijs van vlees sneller omhoog zal gaan en die van graan langzamer, zegt directeur Ken Ash van de afdeling handel en landbouw van de OESO. Het effect van de hogere prijzen zal zich het hardst laten voelen in ontwikkelingslanden, waar sommige huishoudens tot zestig procent van hun inkomen besteden aan voedsel, zegt Merritt Cluff van de FAO.

Investeringen in de landbouw zijn de afgelopen decennia teruggelopen doordat de grondstoffenprijzen op lange termijn zijn gedaald, ondanks enkele pieken na 2008. Hierdoor zal de jaarlijkse productiegroei afzwakken tot 1,5 procent, vergeleken met 2,1 procent in de afgelopen tien jaar. "Dat is ongeveer een derde minder. Dat is een groot verschil", stelt Angel Gurria, secretaris-generaal van de OESO.

Het voedselverbruik in ontwikkelingslanden is in het afgelopen decennium door de inkomensstijging tot dertig procent per jaar toegenomen, terwijl die in rijkere landen nauwelijks is veranderd. Vooral China zal met de toegenomen welvaart meer vlees en oliezaden importeren, zeggen de FAO en OESO. Beijing streeft naar zelfvoorzienendheid in de productie van rijst, tarwe en andere granen, maar voor sojabonen en oliezaden is het aangewezen op invoer uit de Verenigde Staten, Brazilië en andere landen. De invoer van oliezaden zal in de komende tien jaar met veertig procent toenemen en van zuivelproducten met twintig procent.

China kan voor de voornaamste gewassen in de eigen behoefte voorzien, maar voor andere producten zal het alleen al door zijn enorme omvang druk leggen op de markten, zegt Cluff.