Nieuwe Spaanse onderzeeër te zwaar

Een nieuwe Spaanse onderzeeër is te zwaar. Deskundigen vrezen dat als het schip te water wordt gelaten, het nooit meer boven komt. Het Spaanse ministerie van defensie heeft nu hulp van een Amerikaans bedrijf ingeroepen om het probleem te verhelpen.

De Isaac Peral is de eerste van vier nieuwe onderzeeërs voor de Spaanse marine. Er is 2,7 miljard dollar in het project gestoken. De Isaac Peral was bijna klaar toen het probleem ontdekt werd. Het schip - 71 meter lang en met een bezetting van veertig man - is zeventig ton te zwaar. Er is bij de oorspronkelijke berekeningen een fout gemaakt die daarna door niemand meer is ontdekt.

Electric Boat, een bedrijf in de VS, heeft nu het verzoek gekregen het probleem te verhelpen. Het lichter maken van de onderzeeër door er voorzieningen of wapensystemen uit te halen wil de Spaanse marine niet. Overwogen wordt nu het schip met vijf tot zes meter te verlengen. De aanpassing van de onderzeeër gaat zeker twee jaar duren. Volgens een zegsman van het ministerie van defensie zijn dit soort problemen normaal bij dit soort projecten. Electric Boat vraagt veertien miljoen dollar voor de hulp, te betalen in drie jaar.