'Aantal ambtenaren daalt naar een miljoen in 2016

Het aantal ambtenaren gaat de komende jaren met zestigduizend omlaag en komt daarmee in 2016 uit op een miljoen. De daling doet zich voor in bijna alle overheidssectoren. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdag aan de Tweede Kamer. Het doel van het kabinet om de overheid kleiner te maken, wordt zo in 2016 ruim gehaald, aldus de minister.

De daling wordt zichtbaar bij het rijk, gemeenten, provincies en waterschappen. Ook bij het onderwijs, bij politie, defensie, onderzoeksinstellingen en de rechterlijke macht neemt het aantal ambtenaren af. Alleen bij de universitaire ziekenhuizen stijgt het aantal werknemers door het grotere beroep op zorg dat zich in de hele zorgsector voordoet.

Bij het rijk, gemeenten, provincies en waterschappen gaan door de vergrijzing veel ambtenaren met pensioen. Die vacatures worden niet opgevuld en tijdelijke contracten worden niet verlengd door bezuinigingen. In het onderwijs komt de daling in het aantal leraren onder meer doordat gezinnen kleiner worden, wat met name leidt tot minder kinderen in het basisonderwijs.