D66: Teeven is de regie kwijt

Het lijkt erop dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) de regie kwijt is over zijn bezuinigingsplannen voor het gevangeniswezen. Dat stelt D66-Kamerlid Gerard Schouw woensdag.

Schouw reageert op uitgelekte notitie waarin Teevens eigen ambtenaren gehakt maken van de plannen om celstraffen te vervangen door de enkelband. Niet alleen wil de staatssecretaris de plannen onrealistisch snel invoeren, bovendien schat hij de besparingen veel te hoog in, schrijven zij in een interne notitie die in handen is gekomen van het AD.

Schouw vindt de opstelling van de ambtenaren 'opmerkelijk', omdat Teeven volgens hem altijd heeft beweerd dat de plannen zijn opgesteld 'in goed overleg' met zijn ambtenaren en dat zij bovendien goed zijn doorgerekend. De vraag is of Teeven wel 'in control' is over zijn ambtenaren, zegt het Kamerlid.

Hij wijst erop dat dinsdag al de gevangenisdirecteuren met een eigen plan kwamen, en zij vallen ook onder de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris. Daar komt nu bij dat de ambtenaren op zijn eigen ministerie 'gewetenswroeging' krijgen. Teeven is de regie kwijt, denkt Schouw. "Daar lijkt het wel een beetje op", zegt hij. "Van de gezamenlijkheid is niet veel van over."

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de bezuinigingsplannen. Schouw wil opheldering van Teeven over de uitgelekte notitie. Ook moet de bewindsman de bezwaren openbaar maken. "Ik wil die informatie hebben van die ambtenaren." De notitie bevestigt verder het vermoeden van Schouw dat de plannen van Teeven op drijfzand zijn gebaseerd en financieel niet haalbaar zijn. "De staatssecretaris rekent zich rijk."

Tijdens het debat zal Schouw ervoor pleiten om een 'commissie van wijzen' in te stellen, die de plannen nog eens tegen het licht houdt en daarbij ook alternatieven betrekt. Vervolgens moet deze commissie met een 'verantwoord plan' komen. Schouw denkt onder anderen aan Pieter van Vollenhoven en de president van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling als kandidaten voor de commissie.

Schouw is niet de enige met kritiek. Vrijwel alle oppositiepartijen zijn tegen de voorstellen. Ook de SP en PVV uitten eerder harde kritiek. PVV-Kamerlid Lilian Helder vindt samen met Schouw dat de bewindsman voorlopig geen onomkeerbare stappen mag zetten.

Teeven liet dinsdag weten dat hij bereid is om alternatieve plannen te laten doorrekenen. De bewindsman moet in totaal 340 miljoen euro bezuinigen. Behalve door meer elektronische detentie wil hij dat bereiken door het sluiten van gevangenissen.

Submitter:  Bron: Novum