Celstraffen geëist tegen bolletjesslikkende band

Tegen elf leden van een muziekband die worden verdacht van drugssmokkel heeft het Openbaar Ministerie in Haarlem tot veertig maanden cel geëist. De acht mannen en drie vrouwen werden in december op Schiphol aangehouden toen ze uit Suriname naar Nederland reisden.

Tien verdachten bleken bolletjes te hebben geslikt. Een van hen had ook drugs in zijn schoenen. De hoofdverdachte, en bandleider, had geen cocaïne bij zich, maar wordt ervan verdacht de smokkel te hebben georganiseerd. In totaal wordt de groep ervan verdacht 9,5 kilo cocaïne te hebben gesmokkeld, met een straatwaarde van ongeveer 1,9 miljoen euro.

Het onderzoek naar de band bracht vreemde zaken aan het licht. Zo bleek dat een verdachte pas twee weken lid was van de band, drie andere verdachten waren helemaal geen lid. Een andere verdachte die als gast de koti, een soort drum, zou bespelen, bleek letsel te hebben waardoor het de vraag was of hij überhaupt in staat zou zijn het instrument te bespelen. Verder werden de optredens nergens in Nederland bevestigd.

Het Openbaar Ministerie denkt dat de band een dekmantel was voor de smokkel en eiste tegen de tien verdachten twee jaar cel. Tegen de 39-jarige hoofdverdachte eiste de officier van justitie veertig maanden gevangenisstraf. De rechter doet over twee weken uitspraak.