Agente schiet terriër dood na aanval op diensthond

Een agente heeft maandag in het Friese Appelscha een staffordshireterriër doodgeschoten nadat die zich in haar diensthond had vastgebeten. Haar eigen hond raakte door de aanval gewond aan zijn nek, kop en zij en moest bij een dierenarts worden geopereerd, meldt de politie.

De agente liet haar hond rond 15.30 uur aangelijnd uit op de Drentseweg. Daar renden plotseling drie staffordshireterriërs, een teef en haar jonge reuen, vanaf een erf op haar hond af.

De eigenaar van de honden had zijn hek niet afgesloten, waardoor de reuen de politiehond konden aanvallen. Ze beten zich in de hond vast. De eigenaar van de terriërs slaagde erin hen van de diensthond af te trekken, waarop het teefje de al zwaar gehavende diensthond aanviel. Het lukte de eigenaar en de agente niet de teef van de hond te trekken, waarop de agente het dier doodschoot.

De eigenaar was volgens de politie al meerdere keren gewaarschuwd dat hij beter op zijn honden moest letten. Hij is niet aangehouden. De twee reuen zijn ook niet in beslag genomen, zegt een politiewoordvoerder. Als een agent een mens neerschiet wordt dit altijd onderzocht door de Rijksrecherche om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. "Ook in dit geval wordt onderzocht of het vuurwapen terecht is gebruikt, maar het staat nog niet vast door wie dat wordt gedaan", zegt de woordvoerder.