Keizersnede voor vrouw El Salvador

Bij een ernstig zieke vrouw in El Salvador, die van het ministerie van gezondheid geen toestemming kreeg voor een abortus, is een keizersnede uitgevoerd. Dat werd maandag door het ministerie bekendgemaakt. Het meisje werd levend geboren, maar omdat ze een hersenafwijking heeft - het kind heeft geen grote en kleine hersenen, maar alleen een hersenstam - heeft ze volgens artsen weinig kans om te overleven.

"Niemand weet hoe lang ze zal leven", zei Morena Herrera, een feministische activiste. "Het was pijnlijk om het kleine wezentje te zien. Dat is wat de grootmoeder ons vertelde en de artsen hebben dit bevestigd."

De moeder, de 22-jarige Beatriz, was 27 weken zwanger. Ze lijdt onder andere aan lupus en heeft slecht functionerende nieren. Volgens haar advocaat zou haar leven in gevaar komen als de zwangerschap niet zou worden beëindigd.

In het katholieke El Salvador is abortus echter onder alle omstandigheden verboden. Minister van gezondheid Maria Isabel Rodriguez besloot, nadat een storm van kritiek op de beslissing van het hof was losgebarsten, tot een compromisoplossing - een keizersnede.

Beatriz is nu herstellende van de ingreep.