'Manning liet geheimen in handen vijand vallen'

De Amerikaanse voormalige militair Bradley Manning heeft, door geheime documenten op het internet te plaatsen, vertrouwelijke informatie in vijandelijke handen doen vallen. Dat heeft de Amerikaanse aanklager maandag gezegd in zijn requisitoir op de eerste zittingsdag van Mannings proces.

Aanklager Joe Morrow zei dat de zaak-Manning een voorbeeld is van wat er gebeurt als 'hooghartigheid en toegang tot vertrouwelijke informatie samenkomen'. Manning wordt vervolgd voor het verlenen van steun aan de vijand, een vergrijp waarvoor de klokkenluider levenslang kan krijgen.

De 25-jarige Manning heeft toegegeven informatie van het leger te hebben doorgespeeld aan klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Hij heeft bekend schuldig te zijn aan een aantal aanklachten, waar hij twintig jaar cel voor kan krijgen.

Deze bekentenis was echter niet genoeg voor het Amerikaanse leger en de regering van president Barack Obama. Zij willen Manning vervolgen voor het verlenen van steun aan de vijand. De aanklagers hebben aangekondigd dat ze bewijs zullen overleggen dat Al-Qaida-leider Osama bin Laden had gevraagd om de informatie die WikiLeaks openbaar maakte, en die zo ook bemachtigde.

Volgens de verdediging was Manning 'jong en naïef', maar had hij 'goede bedoelingen'. De jonge inlichtingenanalist speelde slechts gegevens door waarvan hij dacht dat de wereld erbij gebaat was als ze openbaar werden, betoogde Mannings advocaat David Coombs.

Een twintigtal medestanders van Manning trotseerden maandag de regen en verzamelden zich aan de poort van legerbasis Fort Meade in de stat Maryland, waar hij wordt berecht. Met spandoeken betuigden ze Manning hun steun