Turkse politie weg van Taksim-plein Istanbul

De Turkse politie heeft zich zaterdag teruggetrokken van het Taksim-plein in Istanbul. Barricades werden weggehaald en tienduizenden betogers kregen toestemming om het plein te betreden. Het lijkt erop dat de politie zich terugtrekt om de druk van de ketel te halen. Het is al twee dagen onrustig in Istanbul en enkele andere grote steden in Turkije.

Sommige betogers gooiden projectielen naar de agenten die de aftocht bliezen. Daarop werd traangas afgeschoten, aldus het Turkse persbureau Dogan. Persbureau Anadolu meldde dat de demonstranten vuurwerk gooiden.

Eerder zaterdag riep de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan de betogers nog op de demonstraties te staken. Hij bleef onverzettelijk en zei dat de regering de plannen van renovatie van het plein, de aanleiding voor de protesten, gewoon doorzet. Erdogan zei in een toespraak dat er een onderzoek wordt ingesteld naar het gebruik van traangas door de politie, maar hij beschuldigde tegelijkertijd de demonstranten ervan dat ze de situatie uit de hand hebben laten lopen.

De betogers zijn woedend over het hardhandige optreden van de oproerpolitie vrijdag bij een protestactie op het Taksim-plein. Sinds begin deze week voerden enkele honderden betogers actie tegen een geplande renovatie van het centrale Taksim-plein. De actievoerders willen dat het bij het plein behorende Gezi-park behouden blijft en er geen bomen worden gekapt. Vrijdagochtend maakte de politie een einde aan de protestactie, waarna de vlam in de pan sloeg. Niet alleen in Istanbul raakten agenten slaags met betogers, ook in andere steden gingen mensen de straat op en ontstonden er schermutselingen. Het protest mondde uit in een protest tegen Erdogan.