Gadhafi blij met 'historisch' besluit ICC

De verdediging van Saif al-Islam Gadhafi verwelkomt het 'historische' besluit van het Internationaal Strafhof (ICC) dat de zoon van de 'Gids van de Revolutie' in Den Haag moet worden berecht. Dit stelt advocaat John Jones in een zaterdag uitgegeven verklaring.

Rechters van de Kamer van Vooronderzoek van het ICC hadden vrijdag besloten dat niet vaststaat dat Libië Gadhafi zelf kan berechten. Hij moet daarom in Den Haag terechtstaan voor zijn rol in de Arabische Lente in 2011, toen met scherp op betogers werd geschoten. Gadhafi, die volgens de ICC-aanklagers in de praktijk fungeerde als een soort 'premier' van zijn tijdens de Lente gedode vader, zit sinds de omwenteling vast in het bergstadje Zintan. De nieuwe regering is er in meer dan een jaar tijd niet in geslaagd om hem te laten overbrengen naar de hoofdstad Tripoli.

Gadhafi kan in Libië de doodstraf krijgen, in Den Haag maximaal levenslang. Het is een kwestie van principieel debat onder volkenrechtsdeskundigen of het een taak is van het ICC om mogelijke executie te voorkomen door een verdachte naar Nederland te halen.