Israël bouwt in Oost-Jeruzalem

Het Israëlische Ministerie Van Huisvesting heeft groen licht gegeven voor de bouw van driehonderd nieuwe woningen in een joodse nederzetting in Oost-Jeruzalem. Dat heeft het ministerie donderdag bekendgemaakt.

Volgens woordvoerder Ariel Rosenberg is vorig jaar een aanbesteding uitgeschreven voor de bouw van de woningen in Ramot. De aanbesteding is nu afgerond en een aannemer gaat naar verwachting over enkele maanden aan de slag. De bouwplannen zijn al lange tijd geleden goedgekeurd, aldus Rosenberg.

Ramot, dat Israël beschouwt als een wijk van Jeruzalem, ligt in een gebied dat Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 bezette. De Palestijnen beschouwen het gebied als onderdeel van een toekomstige staat. De Palestijnen weigeren om het vredesoverleg met Israël te hervatten zolang de bouwactiviteiten in de bezette gebieden niet worden gestaakt.

Vorige week drong de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry er nog bij Israël op aan om 'provocaties' te vermijden. Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken noemde het besluit van het Israëlische ministerie van huisvesting dan ook 'contraprodutief'."Israëliërs moeten erkennen dat blijven bouwen in Oost-Jeruzalem contraproductief is voor de vrede en dat een onafhankelijk Palestina levensvatbaar moet zijn, met echte grenzen die moeten worden vastgesteld."

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei dat de bouwplannen een 'systematische vernietiging' zijn van pogingen van Kerry om de beide landen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Het ministerie van huisvesting staat onder leiding van het Joodse Huis, een partij van hardliners die nauwe banden heeft met joodse kolonisten. "Het zijn kolonisten, die werken voor kolonisten", zei Erekat.

Woordvoerder van de Israëlische regering Ofir Gendelman beschuldigde de Palestijnen ervan vredesoverleg uit de weg te gaan. "Het is een tactiek om onderhandelingen uit de weg te gaan", zei Gendelman. "We roepen de Palestijnen op om direct weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen om alle openstaande kwesties te bespreken."