Eerste homohuwelijk Frankrijk een feit

Het eerste homohuwelijk in Frankrijk is een feit. In de Zuid-Franse stad Montpellier gaven Vincent Autin en Bruno Boileau elkaar het ja-woord, onder het oog van de pers die in groten getale bij het huwelijk aanwezig was.

Naast veel journalisten waren er ook veel politieagenten op de been, in verband met de felle protesten tegen het homohuwelijk. Vorige week zondag nog gingen tienduizenden mensen in Parijs de straat op om te protesteren tegen de nieuwe wet die het homohuwelijk mogelijk maakt.

Boileau zei de huwelijksdag door de uitgebreide veiligheidsmaatregelen niet te laten vergallen. "Het is nog steeds onze bruiloft, wat er ook gebeurt", zei hij. "Er zijn altijd veiligheidsvoorschriften waar we ons aan moeten houden, maar we willen over het plein van het gemeentehuis lopen. We willen dit moment opdragen aan iedereen die de afgelopen maanden heeft gevochten tegen de haat."

Hélène Mandroux, de burgemeester van Montpellier, leidde de ceremonie. Volgens haar gaat het huwelijk van woensdag maar om een ding: gelijke rechten voor iedereen. "Vandaag worden vrouwen en mannen in Frankrijk niet langer gediscrimineerd vanwege hun seksuele voorkeur", zei ze.

Het legaliseren van het homohuwelijk was een van de verkiezingsbeloften van de Franse president François Hollande. De wet legde bittere verdeeldheid bloot tussen enerzijds de tolerante bevolking, die homoseksualiteit accepteert, en anderzijds de christelijke en extreemrechtse bevolking, die er fel tegen gekant is. Demonstraties tegen de legalisering zijn herhaaldelijk uitgelopen op geweld.