'Leave tuinkabouters alone!'

In Groot-Brittannië is ophef ontstaan rond een nieuwe commercial van IKEA. Hierin worden tuinkabouters op de meest gruwelijke manieren mishandeld.

In het spotje, 'Say no to Gnomes' gedoopt, is een stel woedende tuinkabouters te zien dat een gezin belaagt. Het echtpaar heeft namelijk hun oude tuinmeubilair vervangen door goedkope meuk van de Zweedse meubelgigant. Als de tuinkabouters hiertegen protesteren, worden zij door het stel op grove wijze gemarteld.

Advertising Standards Authority (ASA), de Britse evenknie van onze Reclame Code Commissie, heeft inmiddels al vijftig klachten ontvangen over het spotje. De commercial wordt 'ongeschikt voor kinderen, beledigend, angstaanjagend en gewelddadig' genoemd. Ook zou het aanzetten tot asociaal gedrag.

Verkopers van tuinkabouters zijn echter blij met het spotje. Zij hebben de verkopen al met 150 procent zien toenemen. IKEA weigert dan ook het spotje terug te trekken. "Geen enkele tuinkabouter is tijdens de opnames gewond geraakt", luidt hun commentaar. "We hebben namelijk gebruikgemaakt van computeranimaties."

'Leave tuinkabouters alone!!!'