'Jeugdwerkloosheid breekt vertrouwen jongeren'

Als de hoge jeugdwerkloosheid niet goed wordt aangepakt, gaan jongeren hun vertrouwen verliezen in de Europese Unie en de nationale regeringen. Die waarschuwing deden de regeringen van Italië, Duitsland en Frankrijk dinsdag. In de Europese Unie lag de werkloosheid onder jongeren in maart op gemiddeld 23,5 procent.

De ministers van sociale zaken en financiën van de drie landen waren dinsdag bijeen ter voorbereiding op een bijeenkomst van alle EU-lidstaten eind volgende maand. De ministers spraken over een 'new deal' voor Europa, om zo de economische groei aan te jagen. Tot nu toe zijn er echter weinig details naar buiten gekomen, en lijken er vooral oude maatregelen te worden herverpakt.

"We hebben momenteel de hoogst opgeleide generatie ooit op dit continent", zei de Italiaanse minister van sociale zaken Enrico Giovannini. "En we zetten die buiten spel." De EU heeft al fondsen opzijgezet ter hoogte van zes miljard euro om jongeren binnen vier maanden dat zij van school komen of werkloos raken aan een baan, stage of training te helpen. Nog eens zestien miljard euro is beschikbaar via de structurele EU-fondsen. Tot nu hebben echter maar weinig lidstaten hiervan gebruikgemaakt.

Een van maatregelen die dinsdag na afloop van de gezamenlijke bijeenkomst wel naar buiten kwam is om meer aandacht te besteden aan het midden- en kleinbedrijf. De jongeren die wel een baan hebben, werken vaak bij kleinere bedrijven. Mkb-bedrijven hebben momenteel echter slecht toegang tot de kapitaalmarkt. De drie landen willen daarom geld van de Europese Investeringsbank beschikbaar stellen voor mkb'ers.

Daarnaast werd ook nog gesproken over programma's gericht op trainingen en stages om jongeren makkelijker over de grens aan de slag te laten gaan. Ondanks dat er veel werkloosheid is, zijn er ook nog twee miljoen vacatures in Europa, vooral in Duitsland. Een van de voorstellen is om het Eramus-programma voor grensoverschrijdende studies ook beschikbaar te maken voor stages.