Utrecht verhaalt schade op krakers Ubicapanden

Utrecht probeert schade die is ontstaan bij de luidruchtige ontruiming van de gekraakte Ubicapanden te verhalen op de krakers. De gemeente roept omwonenden op eventuele schade aan hun bezittingen te melden bij een nummer dat hiervoor is geopend.

De omwonenden hebben zaterdagmiddag uitleg gekregen over de ontruiming. Buurtbewoners wilden onder meer weten waarom een stapel banden die op straat in brand was gezet niet meteen werd geblust en klaagden over geluidsoverlast, meldt de gemeente.

De politie wilde het pand vrijdagavond ontruimen, maar de bewoners bleken zich te hebben voorbereid, onder meer door zich vast te ketenen. Toen brandweermannen de brand op straat wilden blussen, werden ze vanuit het kraakpand bekogeld. Omdat er geen gevaar bestond dat de brand oversloeg, werd met het blussen gewacht. Wel bleef de brandweer in de buurt om te kunnen blussen zodra dat veilig of nodig was, meldt de gemeente.

De geluidsoverlast kwam onder meer van de slijptollen die werden gebruikt om de vastgeketende krakers los te krijgen. Ook werd in het pand muziek gedraaid. De gemeente schrijft het vervelend te vinden dat de nachtrust is verstoord, maar benadrukt dat de schuld bij de krakers ligt. De laatste krakers werden overigens zaterdagmiddag uit het pand gehaald. Er zijn elf mensen aangehouden.

De komende dagen blijft de politie het pand in de gaten houden om nieuwe ongeregeldheden in de kiem te smoren en om te voorkomen dat het onbewoonbaar verklaarde pand opnieuw wordt gekraakt. Ook wordt contact opgenomen met projectontwikkelaar Willem Klaassen, de nieuwe eigenaar van de panden die er een hotel wil vestigen. De gemeente wil dat hij dit zo snel mogelijk doet 'in belang van de stad en de omwonenden'. Ook wil de gemeente dat hij de omwonenden actief informeert over zijn plannen.