Terreurdreiging Berlijn finale CL

De Duitse politie heeft gewaarschuwd voor een bomaanslag in Berlijn tijdens de finale van de Champions League zaterdagavond. Dat meldde het tijdschrift Der Spiegel zaterdag.

Recherchechef Jörg Ziercke heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken volgens Der Spiegel in een vertrouwelijke bijeenkomst op de hoogte gebracht. De recherche zou aanwijzingen hebben voor een mogelijke aanslag. Volgens de Duitse zender SWR info heeft de Russische geheime dienst FSB Ziercke op de hoogte gebracht van de dreiging.

De FSB heeft de naam van een vermeende terrorist in Duitsland genoemd. De Duitse politie houdt de persoon in het oog. De Duitse autoriteiten nemen de waarschuwing zeer serieus, vooral nadat was gebleken dat de FSB de Verenigde Staten had gewaarschuwd over twee Tsjetsjenen die een bomaanslag in Boston zouden plegen.

Vele duizenden mensen zullen zaterdagavond in de hoofdstad de wedstrijd tussen Bayern München en Borussia Dortmund op grote schermen in het openbaar bekijken. Recherchechef Ziercke dringt er bij minister Thomas de Mazière van Binnenlandse Zaken op aan extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

Voor de Brandenburger Tor is een groot televisiescherm en een tribune gebouwd. De straat tussen de Tor en de Overwinningszuil in het centrum van Berlijn is afgezet. De politie houdt er de toestroom van bezoekers in de gaten en zal rugzakken en tassen controleren.

Update 17.22 uur
De Duitse regering heeft geen concrete aanwijzingen dat voor het voetbalfeest in Berlijn van zaterdag een terreuraanslag dreigt. Dat heeft minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich laten weten.

Hij reageerde op het bericht van opinieblad Der Spiegel, dat meldde dat terroristen het zouden hebben gemunt op het Berlijnse feestterrein waar voetbalsupporters zaterdagavond samen de finale van de Champions League kunnen volgen.

Volgens Duitse media heeft de Russische inlichtingendienst FSB zijn Duitse evenknie gewaarschuwd dat een aanslag ophanden is. Die waarschuwing zou echter niet specifiek voor de zogeheten 'Fanmeile' gelden, noch voor de zaterdagavond. Waakzaamheid is volgens Friedrich in heel het land geboden, maar bezoekers van finalefeesten hoeven zich geen extra zorgen te maken.

De Duitse clubs Borussia Dortmund en Bayern München strijden zaterdagavond om de winst in de Champions League.

'Terreurdreiging Berlijn voor finale CL'
'Terreurdreiging Berlijn voor finale CL' (Foto: ANP)