ME ontruimt kraakpand Ubica in Utrechtse binnenstad

Een peloton van de ME is vrijdagnacht ingezet om het kraakpand Ubica in de Utrechtse binnenstad te ontruimen. Tot nu toe zijn er tien krakers aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Dat meldt een woordvoerder van de politie in Utrecht zaterdagochtend.

De ontruiming is omstreeks 07.00 uur nog gaande. Verschillende krakers hebben zich vastgetekend in het pand, waardoor de ontruiming al 'de halve nacht duurt', aldus de zegsvrouw.

De Utrechtse politie kwam vrijdagavond omstreeks 23.00 uur af op een brandmelding op de Ganzenmarkt, waar het kraakpand is gevestigd. Daar aangekomen bleken er stapels autobanden in brand te zijn gezet. Toen de politie vervolgens werd bekogeld met vuurpijlen en verf, werd de markt afgezet en de ME opgeroepen.

De sfeer buiten het pand was volgens de politiewoordvoerder grimmig. Tijdens de ontruiming was de sfeer in het pand echter rustig. De krakers boden, buiten dat zij vastgeketend waren, verder geen verzet.

Het kraakpand is onbewoonbaar verklaard door de gemeente. Een inspecteur van de gemeente Utrecht heeft geconstateerd dat het te onveilig is voor de bewoners. Dat zegt een gemeentewoordvoerder.

Volgens de woordvoerder ontbreken er plafonds en zijn er overal gaten. Het pand wordt nu 'met dwang afgesloten', om te voorkomen dat het opnieuw bewoond wordt.

Overigens zijn nog niet alle bewoners het pand uit. Verschillende van de vastgeketende krakers zijn nog binnen. Omstreeks 07.00 uur was de actie nog bezig. Er waren op dat moment tien krakers opgepakt.