Coffeeshopeigenaar Josemans voor de rechter

De bekende coffeeshopeigenaar Marc Josemans moet zich binnenkort voor een rechter verantwoorden. Ook twee andere verdachten die woensdag en donderdag werden opgepakt bij invallen in de Maastrichtse coffeeshops Heaven 69, Slow Motion en de coffeeshop van Josemans Easy Going worden voor de rechter gedaagd, meldt het Openbaar Ministerie in Maastricht vrijdag.

De zaken tegen deze drie verdachten komen kort na de eerder aangekondigde coffeeshopzitting tegen zeven andere verdachten op 12 juni aan bod. Alle verdachten zijn aangehouden omdat ze tegen de regels in softdrugs verkochten aan mensen die niet in Nederland wonen.

De dertien coffeeshops in Maastricht besloten begin mei weer de deuren te openen voor buitenlanders. Ze besloten dat na een uitspraak van de rechtbank in Maastricht in een zaak rond de sluiting van Easy Going vorig jaar. De rechter oordeelde daarover dat de gemeente de coffeeshop niet had mogen sluiten, omdat deze beslissing onvoldoende was gemotiveerd. De gemeente liet toen al weten hier niet zonder slag of stoot mee akkoord te gaan.

Sinds de coffeeshops weer softdrugs verkopen aan buitenlanders, zijn zes coffeeshops binnengevallen. Daarbij werden meerdere arrestaties verricht.

Josemans is behalve eigenaar van Easy Going voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM). Hij is bekend vanwege zijn strijd tegen de regel dat coffeeshops geen softdrugs mogen verkopen aan mensen die niet in Nederland wonen.