Rutte harkt 8,3 mld minder belastinggeld binnen

De tegenvallende economie en een extra afdracht aan Brussel leidt tot een forse tegenvaller. Het kabinet haalt dit jaar naar verwachting 8,3 miljard euro minder belasting en premies op dan was geraamd, blijkt uit de Voorjaarsnota waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd.

Het tekort is bijgesteld tot 3,3 procent, waar bij de start van het kabinet nog rekening werd gehouden met 2,6 procent. De cijfers komen voor minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) niet als een verrassing. "Dit is in lijn met de jongste raming van het Centraal Planbureau. Het economische beeld is het afgelopen half jaar verslechterd en dat vertaalt zich direct naar lagere inkomsten."

De overheidsschuld bedraagt eind dit jaar naar verwachting 73,6 procent van het bbp. Dat is ruim drie procentpunt hoger dan eerder werd geraamd.

Reden voor de slechte cijfers zijn de belastinginkomsten, die over de hele linie tegenvallen. Zo valt de winstbelasting twee miljard euro lager uit. Dat geldt ook voor de btw-inkomsten (-2,1 miljard) en de loon- en inkomensheffing (-2,4 miljard). Ook leiden de stokkende autoverkoop en de verdere vergroening van het wagenpark tot een tegenvaller van een half miljard bij de belasting op personenauto's en motoren. Ook werd zeshonderd miljoen minder aan accijnzen ontvangen.

De extra afdracht aan Brussel om het gat in de lopende begroting te dichten zorgt voor een tegenvaller van maximaal een half miljard. Ook de hogere uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen zorgen voor een tegenvaller van een half miljard. Meevallers zijn er bij de kinderopvangtoeslag (0,2 miljard) en in de zorg. Het kabinet gaf 0,4 miljard minder uit aan geneesmiddelen. Verder was sprake van een restitutie van het Havenbedrijf Rotterdam die goed was voor 0,3 miljard.

Het kabinet treft extra maatregelen zodat het uitgavenplafond niet wordt overschreden. De ministeries mogen dit jaar geen inflatiecorrectie toepassen. Het inhouden van de prijsbijstelling levert 0,7 miljard op.