Gibraltar toegelaten als lid UEFA

Gibraltar is toegelaten als 54e lid van de UEFA. Het Britse overzeese gebiedsdeel aan de Middellandse Zee kreeg tijdens het UEFA-congres in Londen de benodigde stemmen. Het ministaatje kan daardoor meedoen aan de kwalificatie voor het EK van 2016 in Frankrijk.

Spanje heeft zich vanaf het eerste verzoek in 1999 verzet tegen UEFA-lidmaatschap van Gibraltar. De Europees kampioen claimt eigendom over Gibraltar en is bang dat toelating van Gibraltar tot de UEFA een precedent schept waar ook Baskenland en Catalonië gebruik van zouden kunnen maken.

In 2007 kreeg Gibraltar maar drie stemmen voor toetreding. Spanje had toen gedreigd al haar teams uit Europese competities terug te trekken als de rotsstaat lid mocht worden.

Hoewel Gibraltar geen onafhankelijk land is, mag de UEFA de aanvraag van het gebied niet op die grond weigeren. Dat bepaalde het sportarbitragehof CAS in 2007 en opnieuw in 2011 bij een beroep. De aanvraag van Gibraltar was namelijk al ingediend voordat de Europese bond het lidmaatschap beperkte tot onafhankelijke naties.

Gibraltar werd in 1704 door een gezamenlijke Nederlands-Britse vloot veroverd. In 1713 werd het volgens het Verdrag van Utrecht Brits grondgebied. Spanje wil het gebied sinds kort daarna terug zien te krijgen.