Duizenden ganzen vergast bij Schiphol

Rondom Schiphol worden de komende weken duizenden ganzen gevangen of vergast. De provincie Noord-Holland heeft een ontheffing verleend omdat de ganzen een gevaar vormen voor de luchtvaart, zei een woordvoerder. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu verwacht dat er vijf- tot tienduizend ganzen worden gevangen of vergast.

Sinds 2005 is de ganzenpopulatie rond Schiphol vertienvoudigd tot vijftigduizend ganzen. Door een deel van de ganzen te vangen of te vergassen moet de kans op botsingen met vliegtuigen worden verkleind. De ontheffing geldt voor het komende ruiseizoen, wat enkele weken beslaat, aldus de woordvoerder.

Door de ontheffing mogen grauwe ganzen binnen een straal van twintig kilometer rond de luchthaven worden gevangen of vergast. Tegen andere soorten, zoals de Indische en de Canadese gans, mag alleen in een straal van tien kilometer worden opgetreden.

De vang- en vergasactie is niet de enige maatregel die wordt genomen om de luchtvaartveiligheid te vergroten. Er wordt onder meer ook een vogelradar ingezet op Schiphol en er worden gewassen geplaatst die onaantrekkelijk zijn voor ganzen.